Halloween Walk Prague 2015

     Jelikož jsme se stali oficiálním partnerem projektu Halloween Walk Prague, rádi bychom Vás srdečně pozvali na kulturní akci, probíhající poslední říjnovou noc 31. 10. 2015 od 20:00 v Praze - Halloween Walk Prague 2015. 

    Jedná se o druhý ročník průvodu v maskách a kostýmech centrem hlavního města. 

    Oslavy svátků, jako je Halloween, se k nám dostávají už několik let z USA. Málokdo však ví, že prapůvod halloweenské noci pochází z naší malebné Evropy a to i z našich končin. Tento pohanský svátek je znám jako Samhain.

    Samhain, neboli pohanský nový rok je zřejmě nejvýznamnější keltský svátek vůbec. Samhain připadá na 1. listopad a v noci před tímto svátkem končí starý rok. Naši předci nejenže začínali nový rok zimou, ale v souladu se svou představou o světě také den začínali večerem, tedy západem slunce, a snad i život pro ně začínal smrtí, proto pohřeb byl u nich nikoli smutnou a tragickou, ale radostnou událostí.
    V předvečer svátku Samhain pohané zhasínaly všechny ohně. Šlo o zvyk symbolizující smrt starého roku. Další den byly zapáleny ohně nové, vítající mladý nový rok. Avšak v mezičase, během noci, se otevřely brány mezi zdejším světem a „druhým“ světem. Tato noc měla nesmírný mystický význam. Duchové mohli navštěvovat svět lidí a lidé naopak svět mrtvých a bohů. Pro pohany byl tento čas děsivý i úžasný zároveň. Pokud někdo pocházející z jednoho světa, uvízl v tom druhém, musel často čekat do dalšího Samhainu, než se mohl vrátit zpět domů.
    Dnes je u nás tento den znám jako křesťanský svátek - Svátek všech svatých - a den po něm nadcházejí dušičky (spojitost se Samhainem snad není třeba zdůrazňovat). V mnohem větší míře si však Samhain udržel svůj význam právě v anglicky hovořících zemích, kde na předvečer 1. listopadu připadá oblíbený svátek Halloween.